Träning med rodd

Att träna rodd är bland de enskilt effektivaste träningsformerna som finns. Bortsett från att träna kondition så aktiverar roddens tre faser också en mycket stor del av kroppens alla muskler.

Oavsett om man sysslar med rodd för tävling eller träning så är det mycket viktigt att man använder sig av rätt teknik. För träningen är detta viktigt för att undvika skador och effektivisera muskelanvändningen. Vid tävlingsrodd så har det dessutom stor inverkan på hur effektivt du för din farkost framåt. I videon nedan lär man med hjälp av svenska världsmästarinnan Frida Svensson ut korrekt roddteknik. Lägg märke till att rodden görs i en tävlingsbåt med rullsäte. Det är just rullsäte som gör att man även kan använda sig av hela kroppen i rodden.

Roddmaskin

Roddmaskiner har även de rullsäte och ger alltså precis samma effektiva träning som att ro i en tävlingsbåt. De är idag dessutom så vanliga att de kan hittas på de flesta gymmen och köpas från välsorterade sport och fitnessbutiker. Kom dock ihåg att ställa in rätt motstånd i maskinen för bäst resultat och minimering av skaderisken.