Sveriges två största vintersporter

Som ett väldigt nordligt land är ju vintern en stor del av kulturen i Sverige. Detta visar sig delvis genom vårt intresse för vintersport. Tittar man på fördelningen av detta bland killar och tjejer är det specifikt två sporter som sticker ut: ishockey och konståkning.

Ishockey

Alla svenskar vet ju såklart hur stort ishockey är i Sverige. Det är en sport vi spelat i nästan hundra år nu och det finns många hundra idrottsföreningar som har ishockeyn med på programmet. Det finns massor med möjligheter för den som vill börja spela ishockey.

11922798-ishockeymatch-i-nhl

Hockeygymnasium är ju också ett väletablerat fenomen i många delar av landet och de främsta spelarna idag har mer ofta än inte tränat sedan de var riktigt unga. och även förkovrat sig på något av de hockey gymnasium som finns.

Medan ishockeyn kan på sätt och vis sägas vara en materialsport med tanke på allt man behöver för att spela, men alla som hållit på med denna sport kan understryka vikten av träning och teknik. Vill man förbättra sitt hockeyspelande så gäller det att träna. Både fysik och teknik är viktiga ingredienser i ishockey och det är viktigt att man har bra fysik och behärskar tekniken.

Många svenska ishockeyspelare har även haft internationell succé och gått vidare till att tjäna ofantliga summor i sina hockeykarriärer. Detta kanske är en motivation för många som börjar spela hockey, men det främsta anledningen är ofta att de älskar att spela.

Konståkning

På många håll i landet har konståkningen blivit den mest populära vintersporten bland tjejer idag. Somliga tror att den är populär av samma anledning som många unga tjejer börjar med dans: det ser helt enkelt graciöst och vackert ut och lockar många till att prova det.

?????????????

Konståkning som en organiserat sport utövades redan på 1800-talet och idag har vi ett par olika grenar inom denna sport där utövare kan specialisera sig:

  • Isdans
  • Singelåkning
  • Paråkning
  • Synkroniserad konståkning

Singelåkning är såklart något man gör själv. Isdans och paråkning är ett moment som en man och en kvinna gör tillsammans och i synkroniserad konståkning är det 16 män och kvinnor som åker tillsammans.